jelení guláš

Suroviny:

  • 1 - 1,5 kg jeleního masa 
  • od MASO22 je již maso na guláš připraveno
  • 500 - 800 g cibule
  • 1 - 2 l hovězího vývaru
  • česnek (dle chutí, 2 - 10 stroužků česneku)
  • kmín (čajová lžička - trošku do cibule pro provonění)
  • 3 - 5 lžic rajského protlaku (nebo přinejhorším kečupu)
  • 3 -5 kusů bobkového listu
  • 50-75g  sádla (cca 1/3 250g balení vepřového sádla)
  • pepř, sůl
  • pečivo - knedlik - kousek jalovce - cibule

Postup:

V hrnci necháte pomalu na sádle orestovat nahrubo nakrájenou cibuli. Jak začne cibule zlátnout, přidáte kmín. Cibuli necháte téměř zčernat, je v tom učitý grif, ale pro začátečníky postačí, když cibule zásadně ztmavne a zmenší svůj objem zhruba na třetinu Ve druhém hrnci nebo na pánvi orestujete nakrájené maso, dokud se nevypaří všechna šťáva. Když se všechna šťáva z masa vydusí,  a v hrnci či na pánvi zůstane jen tuk, maso přesuňte do hrnce s již orestovanou cibulí a důkladně promíchejte. Poté přidáte rajský protlak a po chvilce najemno nakrájený česnek a koření. Osolíte, opepříte a zalijete vývarem, nejlépe již teplým. To vše přivedete k varu. Následně oheň stáhnete a dusíte pod pokličkou, dokud maso nezměkne (2 hodiny +). Podle potřeby dochutíte solí.

Podáváte s pečivem nebo houskovým či karlovarským knedlíkem. Dle chuti je možné dozdobit smítkou jalovce,  čerstvými brusinkami nebo červeným rybízem. Můžete přidat i cibuli nakrájenou "na měsíčky" a ručně vytlačenou do "vláken"       

Guláš chutná nejlépe den odleželý          

Dobrou chuť Vám přeje kolektiv MASO22.CZ